De voorbereiding

We gaan weer!


8 jaar geleden besloten we weer naar Amerika te gaan ter ere van Idse's eindexamen. Toevallig zijn we dit jaar ook 25 jaar getrouwd, dus gaan we voor een "over the top reis".

Ruim een jaar van tevoren zijn we begonnen met prijsvergelijkingen v.w.b. camperprijzen en vliegtickets. In eerste instantie hadden we ingezet op Star RV, maar vonden deze uiteindelijk toch te duur worden. Daarom zijn we toch maar weer overgestapt naar Cruise America. Deze prijs staat ons meer aan. In juni 2013 hebben we een E 27 gehuurd voor 32 dagen bij camper.nl van Travelhome. Ophalen in San Francisco en inleveren in Las Vegas. Bij toeval kwamen we er begin december achter dat we per ongeluk San Francisco - San Francisco geboekt hadden, maar gelukkig kon dit nog gewijzigd worden. Kosten: € 27,50.

Voor de vliegtickets keken we eerst naar Delta vanuit Brussel, omdat dat de vorige keer goed bevallen was. Maar stiekem hebben we onderweg een plan ontwikkeld om een keer business class te vliegen. Dat willen we ook een keer meemaken. Toen volgde een periode van veel, heel veel internetten. Als iemand problemen heeft met internet is het onze schuld. Dan is het gewoon versleten. Sites van vliegmaatschappijen voor algemene info en prijzen, you-tube-filmpjes, reviews en dergelijke over lounges, verzorging aan boord, indeling vliegtuigen. Dan bedenken waar we vandaan zouden willen vliegen: Brussel, Schiphol, Rotterdam? Welke maatschappij: Delta, Virgin Atlantic, British Airways, KLM of nog een andere? Wanneer hak je de knoop door? De prijzen fluctueren en er is geen peil op te trekken wanneer en waarom ze stijgen of dalen.

We hadden al vrij snel grofweg een route bedacht, maar gaandeweg is er steeds een dag bijgekomen. Uiteindelijk nog wat geschrapt omdat het echt te gek werd en uitgekomen op 32 dagen.

Jan heeft weer een spreadsheet gemaakt met daarin een overzicht van de dagen, de route, het aantal km/mijlen per dag, welke campings, wat waar te doen, links naar sites en de begroting.

Met de route hadden we een klein probleempje. 4 juli zit in de vakantie en we willen in geen geval op dat moment op een drukke plaats zijn. We zijn aan het schuiven geweest, maar dat bood niet echt een oplossing. Als we later vertrekken wordt de camper aanzienlijk duurder en eerder kan niet i.v.m. school. Nu is het zo gepland dat we op the 4th of July ergens in the middle of nowhere zitten.

Eind december hebben we na 100.000 overwegingen de vlucht geboekt. Het is Virgin Atlantic geworden vanaf Rotterdam naar San Francisco met een overstap in Londen. Op dat moment was er een aanbieding waardoor Rotterdam € 400,- p.p. goedkoper was dan alle andere steden en toen konden we de verleiding niet weerstaan. Geboekt bij Expedia. Rotterdam - Londen met BA en daarna Virgin Atlantic. Dit is 1 ticket, dus het moet ook bij vertraging goed komen. Op 21/7 wilden we retour van Las Vegas naar Rotterdam, maar Virgin vliegt niet op Heathrow maar op Gatwick en van Gatwick kun je niet naar Rotterdam. Een transfer is mogelijk, maar kost tijd en geld en zo aan het eind van de reis nog ingewikkelde dingen doen sprak ons niet zo aan. Dus een alternatief verzonnen. Van Las Vegas naar San Francisco en dan naar Londen. Met een binnenlandse vlucht van Virgin America is dit eenvoudig en nog voordeliger ook. Bovendien lijkt ons dit ook leuker.

Eerst de Esta's ingevuld (stel dat er iets niet goed gaat dan hebben we nog voldoende tijd om dit op te lossen). Alle paspoorten zijn nog lang genoeg geldig, dus dat scheelt weer.

We hebben, ook via Expedia, dus met korting, een hotel , Best Western El Rancho Inn , in San Francisco (Millbrea) geboekt voor de eerste nacht. We hebben ook bedacht hoe we dan van het hotel bij Cruise America kunnen komen. Met de airport shuttle terug naar het vliegveld en daar met de BART. Wel een reis van 1,5 uur, maar anders zit je toch maar te wachten en nu ben je bezig en zie je nog wat.

Omdat we met deze vlucht toch wat boven ons budget uitkomen, willen we proberen dit op een andere manier "terug te verdienen". Dus op zoek naar kortingsmogelijkheden voor excursies, de show waar we in Las Vegas naartoe willen, de pretparken en ook de campings. Verschillende campings zijn aangesloten bij Passport America. Dit koop je voor $ 44,-, maar doordat je vaak wel 50% korting krijgt loont het wel de moeite. Wel goed kijken, want niet alle campings hanteren dezelfde voorwaarden. Ook hebben we besloten vaker op een park campground te gaan staan. Dat scheelt enorm ten opzichte van een commerciƫle camping en is meestal veel mooier. Met een dumpstation in de buurt of zelfs op de camping is dat ook geen probleem.

We willen graag naar San Diego, maar een camper parkeren in een stad is niet altijd eenvoudig. Dus heeft Jan een mailtje gestuurd naar een organisatie die parkeerplaatsen beheert en heeft keurig antwoord gekregen. Ook weer opgelost.

Langzaamaan gaan we ook campings boeken. Aan de ene kant omdat we in een drukke periode ergens zijn, het een kleine camping is, echt noodzakelijk (Yosemite) en ook gewoon omdat het leuk is en je verzekerd bent van het plekje wat je wilt hebben (meestal).
Half januari hebben we de camping bij Anaheim geboekt, nadat we eind december Lassen Volcanic NP en Lake Tahoe vastgelegd hadden. Op 16/1 Zion + geoefend voor Yosemite. Op 15/2 kan die voor het echie; om 16.00 uur precies zullen we klaar zitten.

Na een hoop twijfelen en zoeken hebben we ook het vliegtuigje voor de dagtocht naar de Grand Canyon geboekt. De twijfel lag in het vliegtuig. Het is bij de verschillende aanbieders niet goed te zien met wat voor vliegtuig ze vliegen en we willen graag waar voor ons geld, dus allemaal goed zicht. Helemaal zeker weten doen we het nu nog niet, want een site die we gevonden hadden is met geen mogelijkheid meer terug te vinden.

Omdat we bij Monterey willen gaan whale watchen en de dag erna naar Lassen willen, betekent dat een lange rijdag. We hebben nu bedacht om na de walvissen nog een stuk te gaan rijden, zo'n 2,5 uur en bij Lodi, vlakbij de snelweg te overnachten. Deze accepteert ook Passport America en is daarmee ook goedkoper. Een win-winsituatie dus.

Verder heel veel reisverslagen lezen en ideeƫn en tips eruit halen.

20 januari 2014
We hebben ontdekt dat we met de camper Sequoia NP niet via de 198 in kunnen en dus ook niet uit, zoals ons plan was. De weg is afgesloten voor campers langer dan 22 ft en die hebben we. Daarom hebben we besloten de Azalea campground te laten vallen en voor Dorst Creek Campground te gaan. Het heeft als bijkomend voordeel dat deze gereserveerd kan worden, wat we ook maar meteen gedaan hebben. A slight change of plans dus, maar nu we het van tevoren weten is er niets aan de hand.


11 februari 2014
Inmiddels ook de campings Lake Jennings bij San Diego en de Page Lake Powell Campground gereserveerd. We zagen (ook weer bij toeval) dat opeens de helft van Lake Jennings vol was en dus durfden we niet langer te wachten. Met het oog op het uitzicht hebben we een partial hook-up genomen i.p.v. een full hook-up. Er is vlakbij op de camping een dumpstation en ook een sanitairblok, dus dat hoeft het probleem niet te zijn. Bovendien scheelt het weer een paar dollar.
Page hebben we gedaan omdat er daar in de omgeving verder niet veel is en we toch echt naar Page willen voor de Secret Canyon.

Tijdens het lezen van verschillende reisverslagen popte vanmiddag zo maar een route voor een volgende keer in mijn hoofd op. Wanneer dat is zal van de centjes afhangen, maar Amerika zal nog wel even bestaan denken we.

We hebben ook een auto gereserveerd. Het klinkt een beetje dubbel als je al een RV hebt, maar het gaat om de laatste dag. We moeten de camper 's ochtends inleveren in Henderson. We vliegen pas aan het eind van de middag en omdat we eerst een binnenlandse vlucht hebben, hoeven we ook geen uren van tevoren aanwezig te zijn. Een taxi terug van Henderson naar Las Vegas kost ongeveer evenveel als een dat autohuur en nu kunnen we de dag indelen zoals we zelf willen. We hebben dit bij Hertz gedaan, gewoon in het Nederlands, via de ANWB-site met hun kortingscode.

15 februari 2014
Spannend: vandaag om 16.00 uur precies hebben we geprobeerd om een plekje op Wawona in Yosemite te bemachtigen. We zaten klaar met PC, laptop en tablet met 9 schermen open. Aftellen alsof het Oud en Nieuw was en... klik, klik, klik. Grote verbazing: 5 van de 9 raak. We hebben plek 23 in de A-loop op 25 juni. Naar we hebben gelezen is de A-loop rustiger en ruimer opgezet dan de C-loop. We zullen het zien. Mogelijk zaten veel Amerikanen naar de Olympische Spelen te kijken, waar op dat moment ijshockey Amerika - Rusland was, waardoor het rustiger op het net was.


11 maart 2014
Nu de dollarkoers niet ongunstig is, gaan we maar weer eens wat reserveren. We boeken de whale watch en zien tussen de bedrijven door dat forestcamping Black Canyon al aardig volgelopen is, dus die plakken we er ook maar meteen aan. Daarmee hebben we het grootste deel van de campings vastgelegd. Over een paar zijn we nog niet helemaal uit. Dat komt vanzelf.

14 maart 2014
Na een tip op het Alles Amerikaforum hebben we besloten de camping bij Tombstone in te ruilen voor die in Catalina State Park. Daarmee moeten we, i.v.m. de kilometers per dag, nog een stukje herindelen. Met wat puzzelen en schuiven lukt dat.
Bij Yuma hebben we gekozen voor Rolle's Lynda Vista RV park, maar nog niet besproken. We hebben we de Sunset Tour door Monument Valley vastgelegd.

24 maart 2014
Dachten we 2 maanden geleden alles rond te hebben, vinden we nu af en toe toch nog een andere camping. La Mesa bij Cortez had niet geantwoord op de mail en toen we in het lijstje van Passport America keken zagen we iets verderop eigenlijk ook een leukere: Ute Mountain RV park bij Towaoc. Dit doet een beetje denken aan Cactus Pete's in Jackpot of Avi in Laughlin. Ook hieris het een casino/hotel/resort wat door Indianen gerund wordt. Aangezien we op dit moment daar 2 dagen hebben met alleen een avond activiteit, is het wel leuker om een aardige camping te hebben. We zijn benieuwd.


20 april 2014
Nog 60 dagen te gaan en dat betekent dat we de vliegtuigstoelen voor de heenreis kunnen reserveren. Vanochtend om 9 uur (minus 9 uur tijdverschil = 00.00 uur LA tijd en daar staan de computers van Virgin Atlantic) meteen gedaan en stoelen 12 A en K en 14 A vastgelegd.
De laatste dagen zijn we ernstig aan het twijfelen geraakt over wat we doen met Universal Studio's. De Front of Line tickets zijn zo vreselijk duur geworden dat we over alternatieven zijn gaan denken. Mij lijkt een hop-on-hop-off-bus in LA langs alle bekende bezienswaardigheden ook wel leuk, maar Idse geeft toch de voorkeur aan Universal. Die houden we er dan toch maar even in, maar dan zal het wel zonder de FoL worden. Even kijken of we dan schuiven met Disney, want daar zijn fastpasses te krijgen en er zit een weekend-dag in de planning.

26 april 2014
We mopperden al een poosje op de camping Blanca, omdat die niet antwoordden op onze mail, maar toen we alles nog eens goed nakeken, bleek dat we ze nooit een mail gestuurd hadden. Dan wordt het ook wel moeilijk voor ze natuurlijk. Gelukkig hebben ze het goed gemaakt door de mail die we nu gestuurd hebben meteen te beantwoorden. Ook weer geregeld dus.
Jan heeft meteen een herinnering in zijn telefoon gezet dat we de camper op 6/5 moeten betalen. Dan gaat het echt dichtbij komen.

5 mei 2014
Vandaag bij 2 for 1 shows "Vegas! The Show" gereserveerd. We wilden naar de show van 21.00 uur, maar toen we de bevestiging kregen stond er 19.00 uur op. We hebben gemaild om te vragen of het veranderd kon worden. Dat kon wel, maar dan moeten we bellen en er komen wijzigingskosten per ticket bij. Geen idee hoeveel. We hebben besloten het maar zo te laten en dan na afloop te gaan eten. Goed excuus om het Outback Steakhouse vlakbij MGM of tegenover The Mirage uit te proberen.


11 mei 2014
Omdat het me toch niet lekker zat, nog een keer geprobeerd Catalina State Park te reserveren. Weer geen mogelijkheid om een land in te vullen en dus lukt het niet online. Jan denkt dat het niet nodig is, maar ik gooi even een vraag het AA-forum op. Daar hoor ik al snel dat het wel moet kunnen. Gewoon doorgaan met invullen, land is niet belangrijk. En inderdaad. Het lukt nog ook!
Ook het probleem met het telefoonnummer op de Disneysite bij het reserveren van de Big Thunder Ranch BBQ is opgelost. In het antwoord op de mail naar Disney werd geadviseerd om dan maar het telefoonnummer van de camping in te vullen. Ook gelukt.
Rimrock Outfitters antwoordde dat de paarden geen creditcard accepteerden en dat doorgeven met hoeveel volwassenen/kinderen we komen voldoende is. Als er iets wijzigt willen ze dat natuurlijk wel op tijd weten.
Het lijstje doornemend vraag ik me nu alleen nog af of we Sun & Fun in Tulare al gereserveerd hadden. Nog effe checken.

7 juni 2014
Niet dus, maar dat komt omdat op de site geen reserveringsmogelijkheid te vinden is. We gokken het er maar op.
Vanmorgen wel gezien dat we de Hummertour nog niet vastgelegd hebben. Even met Jan overleggen welke tijd we kiezen.
Het is nu nog 12 dagen en dat voelt aan de ene kant heel snel, maar toch ook nog ver weg. Als we donderdag meer weten over Idse's examenuitslag dan wordt het al weer heel anders. Verder nog wat praktische dingen te regelen/doen: kapper voor Idse afspreken, fleece dekens wassen en de andere gebruikelijke pre-vakantie dingen.

14 juni 2014
Alles komt ineens in een heel ander licht te staan. Ik werd ziek, heel ziek. Huisarts, ziekenhuis, medicijnen, ziekenhuis voor controle, Idse geslaagd en toestemming van de specialist om te gaan, met nog wel een belafspraak als we al in The States zijn, en dat allemaal in 1 week en met nog maar een week te gaan. Gelukkig hadden we al zo veel voorbereid, dus nu is het een kwestie van verder herstellen en aansterken en de boel weer op regel krijgen. Geconcentreerd ziek zijn, veel rusten en dan komt het vast wel goed. Alleen jammer dat ik geen alcohol mag. Daar gaat mijn champagne in de lounge en het vliegtuig. Nou ja, we hebben altijd de terugweg nog.
We hadden de 7e (of de 8e) de Hummertour nog maar vastgelegd en de knoop doorgehakt v.w.b. paardrijden in Zion. Besloten het toch maar te doen.
Idse heeft a.s. woensdag nog een afspraak op school en moet nog iets regelen voor zijn schoolboeken. Van de Hogeschool Rotterdam hebben we ook niets meer gehoord, ondanks dat ze zeiden dat ze dat zouden doen.